top of page

SINT-NIKLAZENAAR ONTWIKKELT ELEKTRISCH AANGEDREVEN FIETSKAR


Fietsers krijgen duwtje in de rug

Een elektrisch aangedreven fietskar, met die simpele maar geniale uitvinding trekt The Opportunity Factory van Dirk Verhaeghe (43) uit Sint-Niklaas de markt op. De 'Urban Nomad' maakt van een gewone fiets in één klap een elektrische fiets. Tot dertig kilogram boodschappen inladen in een kar achter je fiets en nog een duwtje in de rug krijgen ook. "We willen een trendsetter zijn in stadsmobiliteit", klinkt het.

De naakte cijfers zijn bepaald ontluisterend. De helft van onze verplaatsingen blijft binnen een afstand van 5 kilometer. Toch gebruikt maar een kwart van de Vlamingen daarvoor de fiets. Vlaanderen behoort wel tot de koplopers in Europa op vlak van fietsgebruik, samen met Nederland en Denemarken, maar dat heeft veel te maken met onze geliefde, recreatieve fietstochten. Het functioneel gebruik van de fiets wint amper terrein. Zeven op de tien Vlamingen nemen de auto als ze hun inkopen doen of als ze bagage mee moeten nemen.

Markt

Genoeg redenen voor de jonge, creatieve en innovatieve geesten van The Opportunity Factory om daarmee aan de slag te gaan. Eén van de stichters van die coöperatieve vennootschap is Sint-Niklazenaar Dirk Verhaeghe, die samen met elf coöperanten bij The Opportunity Factory de krachten en talenten bundelt. "We focussen ons onder meer op het bevorderen van de stadsmobiliteit. Ons eerste product is de 'Urban Nomad', waarmee we de voorbije maanden op een reeks beurzen hebben gestaan. We zijn nu klaar om de markt op te gaan."

30 kilo

De 'Urban Nomad' is een elektrisch aangedreven fietskar die heel eenvoudig op élke gewone tweewieler kan vastgemaakt worden. Wie na een recreatief fietstochtje nog even wat boodschappen wil doen, haakt het karretje vast en beschikt in één klap over een elektrisch aangedreven fiets. Als de fietskar met 30 kilo boodschappen is geladen, hoef je nog geen trap extra te geven. De elektrische motor in de fietskar neemt het over. Het karretje zit vol technologie en detecteert wanneer de fiets start of wanneer de fiets remt en past zijn aandrijving en snelheid aan. De maximale snelheid is 18 km/u. "Een bak bier of een boodschappenmand ga je niet halen met de fiets. Een leerkracht die een zware boekentas, laptop en lunch moet meenemen, laat de fiets ook thuis staan. Wel, met onze fietskar is er nu wel de mogelijkheid om voor de fiets te kiezen. En zonder dat het een zweterig gezeul wordt. De elektrische motor van de fietskar doet het werk voor jou. En als je gewoon een recreatief fietstochtje plant, haak je de fietskar er gewoon weer af", schetst Dirk Verhaeghe.

Fietsbeleid

In België is het de eerste elektrisch aangedreven fietskar op de markt. In Duitsland en de Verenigde Staten wordt er aan een soortgelijk concept gewerkt. The Opportunity Factory denkt ondertussen echter al na over volgende toepassingen, zoals een elektrisch aangedreven karretje om kinderen in te vervoeren. "Er is zoveel mogelijk. We kunnen blijven leuteren over CO²-neutraliteit, mobiliteit en duurzame alternatieven. Wel, hier heb je zo'n alternatief. We willen een trendsetter zijn in stadsmobiliteit. En er zijn ontelbare varianten mogelijk voor dit idee." Het Sint-Niklase stadsbestuur wil de creatieve geesten van The Opportunity Factory alvast mee laten denken over het fietsbeleid. "We willen van Sint-Niklaas een fietsstad maken. Lokale, creatieve mensen die hier zo innovatief bezig zijn, willen we mee laten nadenken over ons fietsbeleid. Economie ontmoet mobiliteit in dit verhaal, en dat kan alleen maar interessant zijn", aldus schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

Artikel & foto: Joris Vergauwen

recente post
archief
zoek op trefwoord
No tags yet.
bottom of page